Op het moment dat iemand niet meer beter kan worden, begint de laatste levensfase. Dit is een indrukwekkende periode, voor degene die het betreft én voor alle mensen daarom heen. Dichtbij de dood is er ook veel leven. Daarover gaat de thema-avond op 26 september in hospice Bethlehem.

De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die betrokken is (geweest) bij de laatste levensfase van een naaste of zelf hiermee geconfronteerd wordt. Maar ook geïnteresseerden zijn welkom.

Hoe het is om iemand bij te staan in het laatste jaar van zijn of haar leven? Wat kun je onderweg tegenkomen en waar kun je terecht voor ondersteuning? Sprekers delen hun ervaringen en inzichten die zij hebben opgedaan bij het begeleiden van familieleden die thuis of in het hospice overleden zijn. Professionals vertellen over ondersteuning die in Nijmegen geboden wordt aan mensen die binnen een jaar komen te overlijden en hun familieleden en mantelzorgers. Waar kun

Onderdeel van de avond is het Death Café waar een goed gesprek over de dood centraal staat. De dood hoort bij het leven en we maken allemaal dezelfde reis. Toch praten we er weinig over. Hoeveel het leven waard is, wordt voelbaar als we onze verhalen over de dood delen. De ervaring van het overlijden van een dierbare, de geraaktheid, verbondenheid, vrees of wensen rondom de eigen dood: in Death Café is alles welkom.

De thema-avond is een initiatief van drie ervaren organisaties op dit gebied: Thuisondersteuning Laatste Levensfase, VPTZ Thuis sterven Rijk van Nijmegen en Kalorama hospice Bethlehem.

Aanmelden

Deelname is kosteloos. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar info@toll-nijmegen.nl waarin u aangeeft te willen deelnemen.

Programma

19.15   ontvangst in hospice Bethlehem

19.30   Welkom en programma

19.40   Jacqueline Rademaker is bestuurslid van de VPTZ. Zij nam de mantelzorg op zich van een naaste die niet meer beter kon worden en thuis wilde overlijden. Haar ervaring en inzichten over deze periode wil ze delen zodat anderen beter voorbereid aan deze uitdaging beginnen.

19.55   Peter van der Heiden is lid van de cliëntenraad van hospice Bethlehem en vertelt over zijn moeder die in het hospice overleed. Hoe is de sfeer, de zorg en het dagelijkse leven in het hospice? Hoe heeft zijn moeder het verblijf ervaren en wat heeft op hem als zoon indruk gemaakt?
20.10 Death Café onder leiding van Jesse Boon van Onderwoorden.nu. Een goed gesprek over de dood.

21.00   Pauze

21.15   In gesprek met ervaren reisbegeleiders. Waar kun je in Nijmegen terecht voor advies en ondersteuning? Met Vincent Bökkerink van Thuisondersteuning Laatste Levensfase, Diny Wingens van VPTZ Thuis Sterven Rijk van Nijmegen en Willeke Walters van Kalorama hospice Bethlehem.