Over mantelzorg

Als mantelzorger geef je graag gehoor aan de wens van je dierbare om thuis te sterven. Maar de ervaring leert dat niemand weet waar hij of zij precies voor komt te staan. Hoe de laatste levensfase voor iemand gaat verlopen, is vaak onvoorspelbaar en afhankelijk van de ziekte. Als mantelzorger ben je nauw betrokken bij het ziekteproces en probeer je steeds in te spelen op wat er nodig is.

 

Waar kan ik als mantelzorger mee te maken krijgen?

  • De emotionele betekenis van het naderende verlies van uw naaste
  • De zorg voor uw naaste (emotioneel en fysiek)
  • Hulp organiseren bij achteruitgang, contact met zorginstanties
  • Keuzes maken (bijv. invulling laatste fase, euthanasie en sedatie, afscheid)
  • Contactpersoon naar sociale kring en directe omgeving
  • Praktische zaken (machtigingen, verzekering, financiën, notariële zaken, uitvaart, etc.)

 

U hoeft het niet alleen te doen

De impact van mantelzorg op je leven is vaak groot. Veel mantelzorgers zien hun wereld gaandeweg het ziekteproces steeds kleiner worden en raken overbelast. Tijdig hulp inschakelen is belangrijk, zodat u naast mantelzorger ook nog partner, zoon, dochter of dierbare kunt zijn. Want afscheid nemen kun je maar één keer.

 

Meer informatie voor mantelzorgers

Wilt u meer lezen over palliatieve zorg en ondersteuning van mantelzorgers? Op de website van het Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Gelderland vindt u informatie over zorgorganisaties, ondersteuners en andere diensten binnen de regio: www.netwerkpalliatievezorg.nl/zuidgelderland/

‘Om goed voor een ander te kunnen zorgen, moet je ook voor jezelf zorgen.’

Carel Veldhoven, huisarts >

Wat is palliatieve zorg?

De palliatieve fase is aangebroken zodra iemand weet dat hij of zij niet meer beter wordt. Het gaat meestal om ziektes als kanker, dementie, COPD of hartfalen. Soms heeft iemand nog een korte periode te leven, soms leeft iemand nog een jaar of langer. Palliatieve zorg is gericht op kwaliteit van leven en kwaliteit van sterven. Daarbij is er aandacht nodig voor lichamelijke, sociale, psychische en spirituele aspecten. Het is belangrijk om vooruit te denken over wat er mogelijk komen gaat en te bespreken wat de wensen en mogelijkheden zijn. Het ondersteunen van naasten in deze intensieve en emotionele fase is ook een belangrijk onderdeel van palliatieve zorg.

De laatste levensfase volgens huisarts Carel Veldhoven

De laatste levensfase volgens huisarts Carel Veldhoven

Carel Veldhoven heeft als huisarts en kaderarts palliatieve zorg dagelijks te maken met patiënten die niet meer beter gaan worden. Hij is als adviseur van de VPTZ Nijmegen betrokken bij TOLL en hoopt dat deze thuisondersteuning ertoe gaat leiden dat meer mensen kunnen...

Lees meer